Apserges klaarmaken: alle tips & tricks
Asperges worden al vijfduizend jaar lang gegeten, maar pas de afgelopen 100 jaar zijn ze populair in Nederland. Asperges zijn planten die ongeveer acht jaar lang op dezelfde plek groeien. Van deze plant kan je de jonge scheuten eten als groente. Er zijn drie soorten asperges, namelijk: groene asperges, witte asperges en paarse asperges. In Nederland worden vaak witte asperges gegeten, terwijl in Zuid-Europa vaak groene asperges worden gegeten. Paarse asperges zijn een heel specifiek product en deze zal je dus ook niet snel tegenkomen.
Wanneer is het aspergesizoen?
Asperges worden gewoon in Nederland verbouwd en er is zelfs een aspergeseizoen. Deze loopt van april tot en met 24 juni. In het aspergeseizoen zijn de Nederlandse asperges beschikbaar en ook van goede kwaliteit. Buiten het seizoen om zijn asperges ook te krijgen, maar deze komen dan meestal uit het buitenland. De asperge is een veelzijdige groente die je in veel gerechten kan gebruiken. Je kan ze als hoofdgerecht serveren en er een heel gerecht van maken. Ook zijn asperges erg lekker als bijgerecht bij een goed stuk vlees. Daarnaast kan je ook een lekkere soep of salade maken op basis van asperges! Het is ook een ontzettend populair ingrediënt die we ieder jaar in de verschillende paasboxen zien (zoals de paasbox van HelloFresh)
Zijn asperges gezond?
Asperges zijn gezonde groentes die in bijna elk dieet passen. Naast dat ze weinig vetten en koolhydraten bevatten, zijn ze ook nog eens erg lekker. Je kan ze zelfs gekookt als gezond tussendoortje eten!
Voedingswaarde per 100 gram asperges
- 17 kcal
- 0,2 gram vet
- 1,3 gram koolhydraten
- 1,9 gram eiwit
Tips & Tricks bij het bereiden van asperges
Je kunt in Nederland verschillende soorten asperges in de winkel kopen. Je vindt deze bij de supermarkt, maar natuurlijk ook bij de groenteboer of verswinkel.
- witte asperges
- groene asperges
- wilde asperges
Bij ons in Nederland en België begint het aspergeseizoen meestal vanaf begin april. Als de winter niet zo koud is geweest en er een vrij warm voorjaar op volgt, kan dit ook eind maart zijn. Het aspergeseizoen duurt tot en met St. Jan op 24 juni. De verse Hollandse asperges zijn het beste en het meest voordelig te verkrijgen ongeveer in het midden van deze periode. Na 24 juni worden er geen asperges meer geoogst, aangezien er vanaf die datum een rustperiode in acht moet worden genomen, om de asperges ook het volgende jaar weer te kunnen steken.
Asperges buiten Nederland
In Zuid-Europa begint het aspergeseizoen ongeveer een maandje eerder, zoals in Spanje, Griekenland, Frankrijk en Italië. Wie echter meer en vaker asperges wil eten, dit is ook mogelijk: vaak worden de witte of groene asperges dan geïmporteerd uit Peru.
Witte asperges
- Witte asperges hebben een vrij dikke steel, een stevige structuur en een milde en fijne smaak
- Deze worden vooral geteeld in Limburg en Noord-Brabant en tegenwoordig ook op de Veluwe en in de IJsselmeerpolders
- Witte asperges zoals deze het meest geliefd zijn in Nederland en België, hebben lichte goed gesloten kopjes. Daarnaast zijn ze sappig. Als de uiteinden van deze asperges worden ingedrukt, dan komt er wat vocht vrij
- De witte asperges mogen geen bruine plekjes hebben en de asperges mogen aan de buitenkant niet droog aanvoelen. Voor aspergesoep, aspergemousse of terrines, is het zeer goed mogelijk om witte asperges van wat mindere kwaliteit te kopen, bijvoorbeeld kromme asperges, dikke of juist erg dunne asperges. Voor de smaak maakt dit niets uit. Alle asperges zijn even lekker, mits ze vers zijn.
Groene asperges
- Groene asperges bereiden worden steeds populairder. Ze hebben één groot voordeel: ze hoeven niet te worden geschild. Wassen en een stukje van de onderkant afsnijden is voldoende
- De teelt van groene asperges is minder duur dan die van witte asperges en veelal zijn ze dus ook goedkoper
- Groene asperges moeten een mooie heldere kleur hebben en knapperig vers zijn
Wilde asperges
Wilde asperges zijn eigenlijk niet zo geliefd bij ons. Ze zijn dun, diepgroen en hebben een bittere smaak
Zuid-Europeanen zijn grote liefhebbers van deze asperges
Tips en Adviezen voor bereiding
De bereidingswijze van asperges verschilt per kleur, maar voor alle kleuren telt: eerst goed wassen. Witte asperges vergen het meeste werk. Hiervan snijd je eerst 1,5 cm van de onderkant af. Vervolgens leg je ze een halfuur in water, waarna je ze goed schilt met een dunschiller (2x rondgaan). Groene asperges hoef je niet te schillen, behalve de hele dikke exemplaren. Wel moet je ook bij groene asperges ongeveer 1,5 cm van de onderkant er afsnijden. Als de asperges schoon zijn, kan je ze vervolgens gewoon koken. Paarse asperges zijn hier een uitzondering op, deze hoef je alleen te wassen en kan je vervolgens rauw eten.
- Het lekkerste is het, om asperges op de dag van aankoop klaar te maken en te eten
- Bewaren is mogelijk, in een vochtige doek, in de koelkast
- Per persoon moet als hoofdgerecht zeker worden gerekend op vijf asperges, geschild, waarbij de asperges begeleid worden met wat aardappels, zalm of ham en een lekker sausje