Hoe kan je broccoli klaarmaken?
Broccoli is een groene groente die lijkt op een kleine boom. Het behoort tot de plantensoort Brassica oleracea, net als bloemkool, kool en spruitjes. Broccoli is heel gezond en bevat veel vezels, vitamine C, vitamine K, ijzer en kalium. Broccoli past goed bij kaas, pasta, kip en zalm en vegetarische gerechten. Je kunt broccoli op verschillende manieren bereiden, zoals koken, stomen, roosteren wokken of blancheren. Elke manier van bereiden heeft weer z’n voordelen en nadelen. In dit blog lees je alles over hoe je deze groente het lekkerste kunt klaarmaken. Daarnaast kijken we ook naar de verschillende gezondheidsvoordelen van de broccoli.
Broccoli koken
Het koken van de broccoli is het meest makkelijk en het meest snel. Bij de meeste recepten die je volgt wordt de groente ook gekookt. Hieronder volgt een korte instructie hoe dit werkt:
- Vul een pan met water en voeg een snufje zout toe en breng het aan de kook.
- Spoel de broccoli af onder koud water en snijd de roosjes van de steel af. Je kunt ook de steel schillen en in plakjes of blokjes snijden als je die wilt eten.
- Voeg de broccoli toe aan het kokende water en kook het ongeveer 4 tot 5 minuten voor een beetgaar resultaat of 6 minuten voor een zachter resultaat. Prik met een vork in een dik stuk van de broccoli om te controleren of het gaar is. Eventueel kan je de groente ook nog wat langer koken als je dat lekker vindt.
- Giet de broccoli af en serveer direct of verwerk verder.
Hoe werkt broccoli stomen?
Broccoli stomen is een goede manier om de voedingsstoffen, kleur en structuur van de groente te behouden. Het geeft een heel andere smaak dan koken. hieronder vindt je in het kort de instructies:
- Vul een pan met ongeveer 2-3 centimeter water en breng het aan de kook op middelhoog vuur.
- Plaats een stoommandje of een vergiet in de pan. Zorg ervoor dat het water het mandje of het vergiet niet raakt.
- Snijd de broccoli in roosjes en plakjes of blokjes van de steel. Spoel ze af onder koud water.
- Leg de broccoli in het mandje of het vergiet en verdeel ze gelijkmatig. Je kunt ze nu ook lichtjes kruiden met zout, peper of boter als je wilt.
- Dek de pan af met een deksel en laat de broccoli 4 tot 5 minuten stomen voor een beetgaar resultaat of iets langer (6 minuten) als je het liever iets zachter hebt. Ook hier kan je het beste even weer prikken met de vork om te kijken of het resultaat goed is.
Wat is broccoli roosteren?
Broccoli roosteren is een heerlijke manier om de groente een knapperige textuur en een lichtzoete smaak te geven
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de broccoli in roosjes en plakjes of blokjes van de steel. Spoel ze af onder koud water en laat ze goed uitlekken.
- Doe de broccoli in een grote kom en besprenkel ze met olijfolie. Je kunt ze nu ook kruiden met zout, peper, knoflook of andere specerijen naar smaak.
- Verdeel de broccoli gelijkmatig over de bakplaat en zorg dat ze niet op elkaar liggen.
- Rooster de broccoli in de oven voor ongeveer 20 tot 25 minuten of tot ze goudbruin en knapperig zijn langs de randjes.
Het wokken/roerbakken van broccoli
Broccoli wokken of roerbakken is een snelle en makkelijke manier om de groente te bereiden met een lekkere bite en een frisse kleur.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes en plakjes of blokjes van de steel. Spoel ze af onder koud water en laat ze goed uitlekken.
- Verhit een wokpan of een grote koekenpan op hoog vuur. Test met waterdruppels of de pan heet genoeg is en voeg dan olie toe. Je kunt ook wat boter, knoflook, gember of andere smaakmakers toevoegen als je wilt.
- Voeg de broccoli toe aan de hete pan en schud of roer regelmatig om. De broccoli heeft ongeveer 7 tot 8 minuten nodig om te garen, afhankelijk van hoe knapperig je het wilt hebben.
- Breng de broccoli op smaak met zout, peper, sojasaus, oestersaus, kerriepoeder, chilipoeder of andere kruiden naar smaak.
Wat is blancheren?
Blancheren is een kooktechniek waarbij je groenten kort kookt of stoomt en daarna afkoelt in ijswater. Dit zorgt ervoor dat de groenten hun kleur, textuur, smaak en voedingsstoffen behouden. Handig: want je kunt het ook invriezen zodat je het later weer kunt gebruiken. Dit werkt als volgt:
- Was de broccoli en snijd hem in roosjes en plakjes of blokjes van de steel.
- Vul een grote pan met water en voeg een snufje zout toe. Breng het water aan de kook op hoog vuur.
- Vul een kom met water en ijsblokjes en zet deze in de koelkast om af te koelen.
- Voeg de broccoli toe aan het kokende water en laat hem 1 tot 2 minuten koken voor een knapperig resultaat of 3 tot 4 minuten voor een zachter resultaat. Je kunt ook een stoommandje of een vergiet boven het kokende water plaatsen en de broccoli 5 minuten laten stomen.
- Schep de broccoli uit het hete water of het stoommandje met een schuimspaan of giet hem af in een vergiet.
- Doe de broccoli meteen in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen. Laat hem ongeveer 30 seconden afkoelen.
- Haal de broccoli uit het ijswater en laat hem goed uitlekken. Je kunt nu de broccoli verder gebruiken of invriezen voor later gebruik.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van de broccoli?
Broccoli is een zeer gezonde groente die veel voordelen heeft voor je lichaam en je welzijn. Hieronder leggen we in het kort uit waarom dit zo’n gezonde groente is en welke gezondheidsvoordelen het heeft.
- Broccoli is rijk aan vitamine C, een krachtige antioxidant die je immuunsysteem versterkt, je huid beschermt tegen schade door de zon en de aanmaak van collageen bevordert. Collageen houdt je huid jong, stevig en elastisch.
- Broccoli bevat ook veel vitamine K, een essentiële voedingsstof voor de bloedstolling en de gezondheid van je botten. Vitamine K helpt ook om calcium op te nemen en te gebruiken in je lichaam.
- Broccoli levert ook een goede hoeveelheid foliumzuur, een B-vitamine die belangrijk is voor de celdeling, de DNA-synthese en de preventie van geboorteafwijkingen bij zwangere vrouwen. Foliumzuur kan ook helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen door het homocysteïnegehalte in het bloed te verlagen.
- Broccoli is een bron van vezels, die je spijsvertering ondersteunen, je darmflora verbeteren, je cholesterolgehalte verlagen en je een verzadigd gevoel geven. Vezels kunnen ook helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren en het risico op diabetes type 2 te verminderen.
- Broccoli bevat ook verschillende mineralen, zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium, zink en selenium. Deze mineralen spelen een rol bij verschillende lichaamsfuncties, zoals het transport van zuurstof, het behoud van sterke botten en tanden, het reguleren van de bloeddruk, het ondersteunen van het immuunsysteem en het beschermen tegen oxidatieve stress.
- Broccoli is vooral bekend om zijn hoge gehalte aan sulforafaan, een stofje dat tot de groep van glucosinolaten behoort. Sulforafaan heeft krachtige ontstekingsremmende, antibacteriële en anticarcinogene eigenschappen. Sulforafaan kan helpen om kanker te voorkomen of te bestrijden door genetische schade te herstellen, celgroei te reguleren, apoptose (geprogrammeerde celdood) te induceren en angiogenese (nieuwvorming van bloedvaten) te remmen. Sulforafaan kan ook helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen of te behandelen door de bloedvaten te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
Zoals je kunt zien is broccoli een echte superfood die veel goeds kan doen voor je gezondheid. Kies dus regelmatig recepten met deze groente en wissel ook gerust af in de manier van bereiden. Dat maakt het lekker en gevarieerd!