Welke rijstsoorten zijn er allemaal?
Welkom, rijstliefhebbers! We eten het bijna allemaal wel, soms wel meerdere keren per week. Als je dacht dat rijst slechts één saaie, kleverige substantie was, dan heb je het goed mis. In deze blog ontdek je namelijk dat er zoveel meer is dan alleen de rijst die je gewend bent. Je zult versteld staan van de variatie in smaak, textuur en kleur die deze kleine korrels te bieden hebben! We richten ons op de meest populaire soorten rijst zoals zilvervliesrijst, witte rijst, basmatirijst en pandanrijst. Per type vind je hier ook een aantal lekkere recepten. Eet je liever geen rijst? Dan bieden we onderaan ook nog een aantal gezonde alternatieven voor rijst!
Alle soorten rijst op een rijtje
Wanneer je in in de supermarkt voor het schap met rijst staat dan gaat het je al snel duizelen. Er zijn zo ongelooflijk veel soorten rijst verkrijgbaar tegenwoordig. Hoog tijd om eens wat duidelijkheid te brengen! Hieronder vind je een overzicht met de 10 meest populaire en meest gebruikte soorten rijst in Nederland. Per rijstsoort vind je een korte omschrijving en tips voor recepten die je hiermee kunt maken.
1. Witte rijst: Dit is de meest voorkomende rijstsoort. Het is geraffineerd, waarbij de zemelen en de kiem zijn verwijderd, waardoor een zachte textuur en neutrale smaak ontstaat. Witte rijst wordt wereldwijd geconsumeerd en is de basis voor veel gerechten. Het is ook een van de meest goedkope soorten en is heel breed inzetbaar voor vrijwel elk type gerecht. Hieronder vind je 3 makkelijke recepten die je met witte rijst kunt maken.
- Kip met cashewnoten
- Gebakken rijst met groenten
- Rijstpudding
2. Basmatirijst: Een langkorrelige rijstsoort uit India en Pakistan, bekend om zijn aromatische geur en lichte, pluizige textuur. Basmatirijst wordt vaak geserveerd bij curry’s en andere Indiase gerechten. Van Basmati is er zowel een bruine als een witte variant. Goed om te weten: de bruine basmatirijst heeft iets meer smaakaroma’s.
- Indiase kip tikka masala
- Biryanı
- Pilav met rozijnen en amandelen
3. Pandanrijst: Ook bekend als jasmijnrijst, is een geurige rijstsoort uit Thailand. Deze rijst heeft een licht kleverige textuur en een subtiele bloemige geur, waardoor het een populaire keuze is voor Aziatische gerechten. Het meest opvalland is de licht zoete smaak wanneer je het kookt. Je gebruikt het voor allerlei Oosterse recepten, hieronder vind je een aantal suggesties.
- Thaise groene curry
- Kip met basilicum en chili (Pad Krapow)
- Thaise gebakken ananasrijst
4. Zilvervliesrijst: Dit is onbewerkte rijst waarbij alleen het buitenste, onverteerbare kaf is verwijderd. Het behoudt zijn zemelen en kiem, wat resulteert in een voedzamere en vezelrijkere rijst met een nootachtige smaak en stevige textuur. Zilvervliestrijst is voedzamer dan witte rijst, maar heeft een iets langere kooktijd. Perfect voor bijvoorbeeld een stoofschotel of de roerbak. Hieronder vind je 3 fijne recepten:
- Mediterrane rijstsalade
- Gevulde paprika’s met zilvervliesrijst en groenten
- Zilvervliesrijst met linzen en karameluien
5. Arboriorijst (Risottorijst): Een korte, ronde rijstsoort uit Italië, bekend om zijn romige textuur en vermogen om veel vloeistof op te nemen. Arboriorijst wordt voornamelijk gebruikt in risotto en andere Italiaanse gerechten. Je vindt het dan ook regelmatig in jouw HelloFresh box!
- Risotto alla Milanese
- Risotto met paddenstoelen
- Risotto met erwten en Parmezaanse kaas
6. Sushirijst: Een Japanse rijstsoort met korte, ronde korrels die kleverig worden als ze gekookt zijn. Kleefrijst is essentieel voor het maken van sushi en andere Japanse gerechten waarbij kleverige rijst nodig is. Denk bijvoorbeeld aan Onigiri en Ohagi
- Maki-sushi (rolletjes met nori, vis en groenten)
- Nigiri-sushi (rijstballetjes met vis erop)
- Onigiri (gevulde rijstballen met zeewier)
7. Wilde rijst: Dit is eigenlijk geen rijst, maar een soort watergras uit Noord-Amerika. Wilde rijst heeft een langwerpige, zwarte korrel met een nootachtige smaak en een stevige, taaie textuur. Het wordt vaak gemengd met andere rijstsoorten of als bijgerecht geserveerd. Sportfanaten opgelet: wilde is hoog in eiwit en bevat veel vezels.
- Wilde rijstsalade met cranberries en pecannoten
- Kippensoep met wilde rijst
- Gegrilde groenten met wilde rijst en geitenkaas
8. Rode rijst: Een ongepolijste rijstsoort met een dieprode kleur en een nootachtige, aardse smaak. Rode rijst is rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen en wordt vaak gebruikt in gezonde en kleurrijke gerechten. Het is ook een een perfecte rijstsoort voor bijvoorbeeld een lekkere salade. Het is een type rijst wat je nog wel eens tegenkomt in de biologische box van Ekomenu!
- Rode rijst met geroosterde groenten en feta
- Rode rijst met garnalen en mango
- Rode rijst bowl met krokante tofu en sesam-sojasaus
9. Zwarte rijst: Ook bekend als ‘verboden rijst’, is een ongepolijste rijstsoort met een diepzwarte kleur en een rijke, nootachtige smaak. Zwarte rijst is voedzaam en bevat anthocyanen, antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid. Ook zitten er veel belangrijke vezels, vitamines en mineralen in. Je vindt ‘m wat minder vaak in jouw maaltijdbox, maar zeker eens leuk om mee te nemen bij bijvoorbeeld een natuurwinkel.
- Zwarte rijstsalade met avocado en sinaasappel
- Zwarte rijst met kokosmelk en mango (dessert)
- Geroosterde pompoen en zwarte rijst met tahindressing
10. Bombarijst: Een korte, dikke rijstsoort uit de regio Valencia in Spanje, vooral bekend om zijn gebruik in traditionele paella. Bombarijst absorbeert veel vocht en heeft een zachte, romige textuur als hij gekookt is. Wil je dus binnenkort eens een echte Spaanse paella maken? Dan is deze rijstsoort echt een must!
- Paella Valenciana (met kip, konijn en groenten)
- Zeevruchtenpaella
- Bombarijst met artisjokken en kikkererwten
Wat zijn gezonde alternatieven voor rijst?
Er zijn verschillende gezonde alternatieven voor rijst die je kunt overwegen, afhankelijk van je voedingsbehoeften en persoonlijke voorkeuren. Hier is een overzicht van enkele van de beste rijstvervangers, samen met een korte omschrijving van elk:
- Quinoa: Een pseudograan met een hoge voedingswaarde, rijk aan eiwitten, vezels en mineralen. Het is glutenvrij en heeft een lage glycemische index, wat het een goede keuze maakt voor mensen met diabetes of die een glutenvrij dieet volgen.
- Couscous: Gemaakt van durumtarwemeel, heeft het een lichte, korrelige textuur. Couscous bevat meer eiwitten dan rijst en kan worden gebruikt in salades, stoofschotels en als bijgerecht.
- Bulgur: Gemaakt van gekookte, gedroogde en gebroken tarwekorrels. Het is rijk aan vezels, eiwitten en vitamines. Bulgur kan worden gebruikt in salades, soepen en als bijgerecht.
- Gerst: Een vezelrijk graan dat in veel verschillende gerechten kan worden gebruikt. Het heeft een lage glycemische index en is rijk aan vitamines en mineralen.
- Farro: Een oud graan dat rijk is aan eiwitten, vezels en micronutriënten. Het heeft een nootachtige smaak en een stevige textuur, waardoor het een goede vervanger is voor rijst in salades en bijgerechten.
- Gierst: Een glutenvrij graan dat rijk is aan vezels, mineralen en antioxidanten. Het kan worden gebruikt als een alternatief voor rijst in pilafs en bijgerechten.
- Bloemkoolrijst: Geraspte bloemkool die kan worden gebruikt als een koolhydraatarm, glutenvrij alternatief voor rijst. Het is een uitstekende optie voor mensen die hun koolhydraatinname willen verminderen of een glutenvrij dieet volgen.
- Broccolirijst: Geraspte broccoli, vergelijkbaar met bloemkoolrijst, en kan op dezelfde manier worden gebruikt. Het is een voedzaam en vezelrijk alternatief voor rijst.