11 x de lekkerste HelloFresh recepten met Prei
Laten we het vandaag eens hebben over prei; een knetter veelzijdige groente die gewoon in je moestuin of op de Hollandse akkers groeit. Laten we in deze blog eens dieper ingaan op deze lekkere groente: van de grond tot op je bord. Wat is prei, hoe wordt-ie gekweekt, en wat kun jij er thuis nou echt mee doen? Ben je namelijk een klant van bijvoorbeeld HelloFresh of Green Chef? Dan kan het maar zo zijn dat jouw maaltijden deze week deze groente bevatten.
Wat is Prei?
Prei is een groente die eigenlijk een beetje in dezelfde familie zit als de ui en knoflook. Dat merk je wel aan de smaak, die lekker kruidig maar toch mild is. Prei is een stengelgroente – je hebt die dikke witte onderkant die overgaat in groene bladeren aan de bovenkant. Wat mooi is aan prei, is dat je bijna alles kunt gebruiken, al moeten we eerlijk zijn: die donkergroene stukken kunnen wel wat stug zijn. Ze zijn prima om in een soep te mikken, maar wil je zachte textuur, dan kun je beter voor het witte en lichtgroene deel gaan.
Hoe wordt deze groente gekweekt en geoogst?
Prei is een taaie rakker. Het is een winterharde groente, wat betekent dat hij tegen een stootje kan. Gewoon in de volle grond, daar houdt-ie van. Het kweken duurt even; reken maar op een maand of zes. Eerst gaan de zaadjes de grond in, en daarna is het vooral veel geduld hebben. De prei moet regelmatig water krijgen, maar is verder niet heel kieskeurig. Lekker Hollands, toch Als de prei groot genoeg is, wordt-ie geoogst. De boer haalt hem met een speciale machine uit de grond, of gewoon met de hand – lekker ouderwets met een riek. Het zand wordt eraf geschud, en dan is-ie klaar om naar de veiling of de supermarkt te gaan.
Hoe moet je pre bereiden?
Oké, je hebt dus een mooie prei voor je liggen. Wat nu? Prei schoonmaken is niet ingewikkeld, maar je moet wel even opletten. Er zit vaak zand tussen de bladeren, vooral aan de bovenkant. Snijd de prei eerst in de lengte door en spoel ‘m goed af onder de kraan. Je wilt geen zand in je eten, geloof me. Qua snijden ligt het eraan wat je wilt maken. Voor een stoofpotje kun je prei in dikke ringen snijden, maar voor een soep of een quiche wil je het misschien wat fijner hebben. Verhit wat olie of boter in een pan, en je kunt de prei gewoon bakken tot-ie zacht wordt. De truc is om het niet te heet te doen – prei heeft een beetje tijd nodig om zijn smaken los te laten. Bakken, stoven, smoren, het kan allemaal.
11 lekkerste HelloFresh gerechten met Prei
Wat kun je nou allemaal maken met prei? Nou, een hoop. Prei is een echte alleskunner, zowel de held van een gerecht als een teamspeler. Preisoep is een klassieker. Een simpel soepje van prei, aardappel en bouillon. Lekker romig maken met een beetje room. Een broodje erbij, en klaar ben je. Een Quiche is ook een goed idee. Prei en kaas zijn een gouden duo. Voeg wat spekjes toe in een quichevorm en je hebt een topgerecht voor de lunch of een makkelijke avondmaaltijd. Prei doet het goed in roerbakgerechten. Snijd de prei in ringen, bak ze met stukjes kip, en voeg wat sojasaus toe voor een Aziatische twist. Prei kan ook gewoon de stamppot in. Mix het met aardappelen en een beetje mosterd, en je hebt een heerlijke winterse maaltijd. Hieronder vind je mij persoonlijke favorieten recepten van HelloFresh:
- Romige lasagne met kip en champignons, verse lasagnebladen, prei en Italiaanse kruiden.
- Romige mafaldine met spekreepjes-pankotopping, Parmigiano Reggiano, prei, champignons en citroen.
- Mafaldine met garnalen en roomsaus, prei, tomaat en verse dille.
- Brandt & Levie-varkensworst met zoete-aardappelstamppot, witte kaas, uienjus en prei.
- Visstoof met kokosmelk en gerookt paprikapoeder, aardappelen, courgette en prei.
- Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen, prei, venkel en aardappelpuree.
- Quiche met meiraap, prei en ontbijtspek, Goudse kaas en bieslook.
- Kruidig gehaktbrood met aardappelpuree, gesmoorde prei en cranberrychutney.
- Lichte waterzooi van koolvis met wortel, prei en aardappelen.
- Flammkuchen met prei en mozzarella, appelsalade en aardappelblokjes.
- Penne met warmgerookte zalm in romige prei-spinaziesaus, dille en citroen.
Nog wat extra food-tips:
Je vraagt je misschien af: waarom zou ik dit eten? Nou, prei is niet alleen lekker, maar ook nog gezond. Ze zitten vol met vitamines zoals vitamine C en K, en hebben een hoop vezels. Goed voor de spijsvertering, en het helpt je weerstand een handje, zeker in de wintermaanden. Daarnaast zijn ze laag in calorieën, dus je kunt er flink van opscheppen zonder schuldgevoel.
- Bewaren: Prei kun je prima een week in de koelkast bewaren. Wikkel ze in een vochtige doek of stop ze in een plastic zak, dan blijven ze vers.
- Restjes: Gooi die donkergroene stukken niet weg! Doe ze in een zakje en vries ze in. Ze zijn perfect voor in bouillon of om een soep op smaak te brengen.
- Niet te gaar maken: Prei kan snel te zacht worden en z’n structuur verliezen. Houd een beetje bite erin, dat maakt een gerecht echt lekker.