9 x de lekkerste HelloFresh maaltijden met rode kool
Als doorgewinterde kok en liefhebber van seizoensgroenten heb ik een zwak voor rodekool. Deze paarse beauty zie ik regelmatig terugkomen in de HelloFresh en Marley Spoon box, en niet zonder reden. Het is een van de meest veelzijdige groenten uit de Nederlandse keuken. Laat me je in deze blog meenemen in de wereld van deze kleurrijke kool.
Wat is rode kool?
Rodekool stamt af van de wilde kool die al duizenden jaren geleden rond de Middellandse Zee groeide. Door selectief kweken ontstonden verschillende koolsoorten, waaronder onze rodekool. In Nederland verbouwen we hem al sinds de middeleeuwen. De eerste geschreven recepten voor gestoofde rodekool vind je terug in Nederlandse kookboeken uit de 17e eeuw. Bijzonder om te bedenken dat we deze groente al zo lang eten. Het rodekoolseizoen loopt van september tot maart. In deze periode heeft de kool de beste smaak en zijn de prijzen het laagst. De eerste oogst, direct na de eerste nachtvorst, geeft de zoetste kool. Door die kou zet de kool namelijk zijn zetmeel om in suikers. Bewaar je rodekool in de koelkast, dan blijft hij makkelijk een maand goed. In een koele kelder zelfs nog langer. Het bijzondere aan rodekool is dat de kleur verandert afhankelijk van de zuurgraad. In een zuur gerecht wordt hij knalrood, in een neutraal gerecht blijft hij paars en in een basisch gerecht kan hij zelfs blauw of groen worden. Dit komt door die anthocyanen die ik eerder noemde. In mijn keuken gebruik ik dit soms als natuurlijke voedingskleurstof.
Koken met rode kool
In rodekool zitten ongelooflijk veel gezonde stoffen verstopt. De diepe paarse kleur komt van anthocyanen, krachtige antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Daarnaast zit rodekool boordevol vitamine C – zelfs meer dan in sinaasappels. Ook bevat het veel vezels die goed zijn voor je darmen. Een portie rodekool levert maar 30 calorieën per 100 gram. Geen wonder dat het als superfood wordt gezien. De klassieke bereiding ken je vast wel: gestoofde rodekool met appel en kruiden. Maar deze veelzijdige groente kan zoveel meer. Rauw is hij knapperig en fris in salades. Geroosterd in de oven krijgt hij een nootachtige smaak. Je kunt hem fermenteren voor een gezonde zuurkool. En wist je dat rodekool perfect is om te roerbakken? De structuur blijft dan lekker stevig. Een rodekool kun je helemaal gebruiken. De buitenste bladeren zijn perfect voor stamppot of om te vullen. Het hart is lekker knapperig in salades. Zelfs de stronk kun je fijnraspen en meekoken. Bij het snijden bewaar ik de kern altijd voor in de soep. Zo voorkom je voedselverspilling en benut je alle smaken.
Top 9 favoriete recepten van HelloFresh
Rodekool gaat verrassend goed samen met veel ingrediënten. Natuurlijk kennen we de combinatie met appel, maar probeer eens peer of sinaasappel. Ook noten, vooral walnoten en kastanjes, passen er perfect bij. In hartige gerechten combineer ik hem graag met spekjes, worst of eend. En vergeet kruiden niet: kruidnagel, laurier, kaneel en steranijs brengen rodekool tot leven. De laatste jaren zie ik rodekool steeds vaker op een nieuwe manier gebruikt worden. Gegrilde rodekoolsteaks zijn een hit bij vegetariërs. In smoothies geeft het een prachtige kleur en extra voedingsstoffen. Ik maak er zelfs chips van door dunne plakjes te drogen in de oven. En heb je wel eens rodekoolijs geproefd? Een bijzondere maar heerlijke ervaring. Hieronder vind je mijn persoonlijke favoriete HelloFresh recepten met dit ingrediënt:
- Turks gekruid rundergehakt in pitabroodjes, Turkse groene peper en zoetzure rode kool.
- Sabich van aubergine en rode kool met hummus, mangochutney en frietjes.
- Ovenschotel met gestoofde rode kool en appel, kipworst en aardappelpuree.
- Mini-tortilla’s met knapperige garnalen en venkel, rode kool, wortel en limoen.
- Platbroodpizza met kipgyros Met rode kool en paprika.
- Noedels met kip, rode kool en mangochutney met gember en bosui.
- Krokante heekfilet met zelfgemaakte knoflooksaus, rodekool-komkommerslaw en aardappelblokjes.
- Mexicaanse vistaco’s met kiwisalsa, salade van sinaasappel en rodekool.
- Runderhachee met puree, rodekool en appeltjes.
Hoe kan ik dit lang vers houden?
Verse rodekool blijft in de koelkast wel drie weken goed. Snijd je hem aan, dan is het slim om het snijvlak met plasticfolie af te dekken. Gekookte rodekool kun je prima invriezen. Zelf maak ik graag ingelegde rodekool – met wat azijn, suiker en kruiden blijft dit maanden lekker. Perfect voor bij de borrel.
Is dit duurzaam ingrediënt?
Rodekool is een van de meest duurzame groenten die we in Nederland telen. De plant heeft weinig water nodig, is bestand tegen ziektes en kan goed tegen kou. Hij groeit het beste op kleigrond, waar we in Nederland genoeg van hebben. De meeste rodekool komt dan ook gewoon uit eigen land, vooral uit Noord-Holland en Flevoland.