5 maaltijdbox trends voor 2020
Het jaar 2019 loopt ten einde. Daarmee komt ook een eind aan een decennium waar er op het gebied van food delivery enorm veel is veranderd. In 2010 was De Krat het eerste bedrijf dat op grote schaal kratjes met verse producten en recepten bij mensen thuisbezorgde. Een aantal jaren later volgden grote aanbieders als HelloFresh, Marley Spoon en Albert Heijn. Daarna kwamen ook steeds meer specialistische boxen de kop op steken. Denk aan de 100% biologische boxen van Ekomenu en Willem & Drees, een speciale gezinsbox van de Familiebox of een 100% Veganbox. Hoe gaan maaltijdboxen zich het komende jaar ontwikkelen? In deze blog bespreken we de 5 belangrijkste trends voor 2020.
1. Meer vegetarische keuzes
Nederlanders kiezen steeds vaker voor vleesvervangers. De productgroep vleesvervangers groeide dit jaar al met 10%, en zal volgend jaar met ongeveer hetzelfde percentage groeien (ABN AMRO). Het zijn vaak juist de early adopters die voor een maaltijdbox kiezen, en dus ook behoefte hebben aan gerechten zonder vlees en vis. Bij HelloFresh en Marley Spoon kies je nu wekelijks al uit 6 of 7 vegetarische recepten. De verwachting is dat andere boxen volgen.
2. Nog meer keuze in (dieet)recepten
De keuze in gerechten is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Bij HelloFresh kies je wekelijks uit 14 recepten, bij Marley Spoon en Ekomenu ligt dit zelfs op 20 recepten. Wij verwachten dat de keuze nog verder gaat toenemen. Dit komt omdat klanten steeds meer individuele diëten en voedingswensen hebben. Denk aan glutenvrij, lactosevrij, koolhyraatarm, of ketogeen. Mensen met een specifiek voedingspatroon hebben juist baat bij een maaltijdbox omdat het best lastig kan zijn om de hele week door een dieet te volgen. Doordat de maaltijdbox alle recepten bedenkt, de boodschappen doet en ook nog eens bezorgt wordt dit een stuk eenvoudiger.
3. Focus op duurzaamheid
Duurzaamheid is een trend waar bedrijven echt niet meer omheen kunnen. Dat geldt in het bijzonder voor bezorgers van maaltijdboxen. Voedsel is namelijk een belangrijk aandachtspunt in de gehele klimaatdiscussie. Maaltijdboxen zullen het komende jaar dus nog meer focus leggen op duurzaamheid. Denk aan duurzame verpakkingsmaterialen, minder bezorgslots, “groene” bezorgslots, minder gerechten met vlees en een kortere voedselketen.
4. Meer proactief
Ken je dat gevoel? Het is alweer donderdag, en je bent helemaal vergeten om de recepten van a.s. zaterdag te kiezen. Je bent dan overgelaten aan de standaard-keuze van jouw maaltijdbox. En dat is vaak hartstikke zonde. Wij verwachten dat maaltijdboxen een stuk proactiever worden. Denk aan een push-notificatie dat je jouw recepten nog niet gekozen hebt. Maar boxen gaan ook steeds beter onthouden wat jij lekker vindt en wat je wel of juist niet mag eten. Een mooi voorbeeld hiervan is de bestelhulp bij overgevoeligheid van Ekomenu.
5. Sneller koken en kant-en-klaar
Voor veel mensen is de belangrijkste reden om een maaltijdbox te nemen nog altijd de tijdwinst. Je hoeft niet meer uitgebreid na te denken over wat je gaat eten, welke boodschappen je moet doen, en hoe je dat recept moet klaarmaken. De snelle recepten van 15 of 20 minuten zijn dan ook erg populair. Het aanbod snelle recepten zal toenemen, en mogelijk steeds meer transformeren naar kant-en-klaar. Kant-en-klaar maaltijden worden namelijk steeds gezonder en doen nog amper onder voor een snel recept dat je in 15 minuten klaarmaakt. Bij Ekomenu en De Familiebox kun je al kiezen voor een extra kant-en-klaar gerecht. Ook maaltijdservices als Uitgekookt weten steeds beter de jonge doelgroep te vinden.