7 x recepten met Aardpeer in je HelloFresh box
Ooit van aardpeer gehoord? Grote kans van niet, want het is zo’n typische vergeten groente die je nu steeds vaker in maaltijdboxen als HelloFresh en Familiebox tegenkomt. En terecht, want dit knolgewas heeft heel wat te bieden. Laten we het in deze blog eens hebben over wat aardpeer eigenlijk is, waar het vandaan komt, en vooral wat je ermee in de keuken kunt uitspoken. Ik deel ook een overzicht met de lekkerste HelloFresh maaltijden met deze groente.
Wat is Aardpeer?
Aardpeer, ook wel topinamboer genoemd, is een knolgewas dat eigenlijk wat lijkt op gember qua uiterlijk: knoestig en ongelijk. Maar laat je niet misleiden door die looks, want de smaak is juist subtiel en nootachtig, een beetje zoals een artisjok. De Latijnse naam van dit groentje is Helianthus tuberosus — een soort van zonnebloemfamilielid. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd door de inheemse volkeren al gegeten voordat het in Europa belandde. Hier belandde het uiteindelijk op onze borden, maar werd het later een beetje aan de kant geschoven door de aardappel.
Hoe moet je dit bereiden?
Hoe kun je aardpeer het best bereiden? Nou, de mogelijkheden zijn verrassend breed. Bakken, koken, roosteren, of zelfs rauw in een salade, aardpeer doet het overal goed. Als je de aardpeer bakt of roostert, krijg je een lekker krokante bite met een lichtzoete, nootachtige smaak. Je kunt het gewoon met schil en al in de oven gooien, net zoals je dat met krieltjes zou doen. Even goed wassen, in stukken snijden, olijfolie eroverheen, beetje peper en zout en hoppa: de oven in. Wil je er iets warms van maken, dan kan aardpeer ook prima in een soep. Combineer ‘m met wat knoflook, ui en een beetje bouillon, en je krijgt een romige, zachte soep met een verrassende smaak. Of gooi ‘m in een puree, bijvoorbeeld in combinatie met aardappel voor een twist. Aardpeer heeft een veelzijdige smaak die je zowel met subtiele als pittige ingrediënten kunt combineren.
Welke soorten zijn er?
Niet veel mensen weten dit, maar er zijn verschillende soorten aardpeer, al verschillen ze vooral qua vorm en kleur. Je hebt varianten die wat ronder zijn en anderen die meer langwerpig zijn. Qua kleur varieert het van lichtbruin tot zelfs paarsachtig. Maar laat je niet afleiden door al die variaties; de smaak is eigenlijk altijd hetzelfde: lekker nootachtig en lichtzoet.
7 lekkerste HelloFresh recepten
Aardpeer is ideaal voor winterse gerechten. Denk aan stoofschotels, ovenschotels, of als bijgerecht naast een stukje vlees of vis. Het is ook een geweldige aanvulling op vegetarische gerechten, vooral omdat het een mooie, diepe smaak toevoegt. Mijn persoonlijke favoriet? Aardpeerchips. Dunne plakjes aardpeer frituren in wat olie en je hebt een heerlijk knapperig snackje dat perfect is voor bij de borrel. Hieronder deel ik een overzicht met de lekkerste HelloFresh recepten!
- Romige aardpeersoep met krokante aardpeer en tuinkers, geroosterde hazelnoten en olijfolie met truffelaroma.
- Risotto met krokante aardpeer en Parmigiano Reggiano, hazelnoten en prei.
- Aardpeer-courgettesoep met za’atar-platbrood, geroosterde harissa-kikkererwten.
- Spinaziestamppot met aardpeer en witte grillkaas, semi-gedroogde tomaten.
- Geroosterde aardpeer met kipdrumsticks, champignons en verse kruiden.
- Winterse risotto met knapperige aardpeer, gruyère en hazelnoten.
- Gebakken zeebaars met citroenroomsaus, aardpeer en krieltjes.
Is aardpeer gezond?
Absoluut. Aardpeer zit vol inuline, een vezel die goed is voor je darmflora. Inuline helpt je goede bacteriën groeien, wat je spijsvertering ten goede komt. Daarnaast is aardpeer een goede bron van ijzer, kalium en vitamine B1. Het is dus niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam. Klein minpuntje: inuline kan bij sommigen zorgen voor een beetje gasvorming. Dus niet meteen kilo’s van dat spul eten als je het voor de eerste keer probeert.
Kan ik deze gerechten bewaren?
Aardpeer bewaren is eenvoudig. Je kunt ‘m het best op een koele plek bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast of in de kelder. Het blijft zo een week of twee goed. Let wel op, aardpeer is een beetje zoals gember: het droogt snel uit. Bewaar ‘m dus het liefst in een afgesloten plastic zak of wikkel ‘m in een vochtige doek.