Achter de schermen bij De Krat
In onze reeks “achter de schermen” interviewen wij verschillende maaltijdboxaanbieders. Na Zinner Dinner en de Vegabox is vandaag De Krat aan de beurt. Wij vroegen Eefje Brugman, oprichtster van de eerste maaltijdbox van Nederland, onder andere naar de oorsprong van de Krat, het onderscheidende vermogen van De Krat, en haar visie op de markt. “Veel klanten van concurrerende maaltijdboxen willen niet al te veel tijd in de keuken doorbrengen. Wij richten ons juist meer op de geïnteresseerde hobbykok”. In Amsterdam wordt er elke week vol passie gewerkt aan een nieuwe krat. “We bedenken, koken en fotograferen alles zelf op ons kantoor en proeven met het hele team of het wel lekker genoeg is”. Het interview maakte ons duidelijk dat de Krat een ontzettend authentiek bedrijf is dat weet waar zij voor staat. “Het streven naar duurzaamheid zit in ons DNA”.
“Veel klanten van concurrerende maaltijdboxen willen niet al te veel tijd in de keuken doorbrengen. Wij richten ons juist meer op de geïnteresseerde hobbykok”.
De eerste maaltijdboxleverancier van Nederland
De Krat is in 2010 op kleine schaal begonnen met het bezorgen van eerlijk eten. Daarmee was het Amsterdamse bedrijf de eerste maaltijdboxaanbieder in Nederland. De Krat werd opgericht door Eefje Brugman. Zij merkte in haar omgeving dat veel lokaal gekweekte en geteelde producten moeilijk of zelfs helemaal niet niet verkrijgbaar waren. Daarop bedacht ze het idee om de producten van plaatselijke boeren en telers samen te voegen in een houten kratje, en deze bij een breed publiek te introduceren.
Hoeveel kratten er per week verstuurd worden wil De Krat liever niet precies vertellen. Enkele jaren geleden kende De Krat een kleine dip door de recessie. Inmiddels ziet het bedrijf weer groei. Dat komt onder andere door het feit dat De Krat nu in heel Nederland besteld en bezorgd kan worden. Via onder andere sociale media, een nieuwsbrief en een wekelijke column en winactie in het Parool probeert De Krat verder terrein te winnen. “Maar onze sterkste marketingtool vormt onze krat en blije klanten. De ingrediënten van onze maaltijdbox zijn gewoon het beste, blijkt uit tests van onder andere VARA’s Kassa! en De Margriet. We steken veel tijd in klantenservice en dat betaalt zich uit in positieve reviews en onbetaalbare mond-op-mond reclame.” vertelt Brugman.
De Krat is volop in beweging
Ook qua werkwijze heeft De Krat zich ontwikkeld in de afgelopen jaren. Vroeger keken ze wat er in het seizoen op de markt beschikbaar is. Op basis van het aanbod werd vervolgens een mooi krat samengesteld. Daarna werden pas de recepten bedacht. Een vrij “losse” werkwijze. Op dit moment werkt De Krat eigenlijk precies andersom, vertelt Eefje Brugman: “We bedenken de recepten op basis van de seizoenskalender en de brede kennis die we inmiddels hebben opgebouwd over de mooie producten die er bestaan in Nederland, en stellen op basis van de recepten de krat samen. Het bedenken van de recepten vinden we juist heel leuk om te doen! We bedenken, koken en fotograferen alles zelf op ons kantoor en proeven met het hele team of het wel lekker genoeg is.”. Alle recepten die ooit in De Krat gezeten hebben zijn netjes terug te vinden op de website. Dit zijn er inmiddels ruim 1900.
“We bedenken, koken en fotograferen alles zelf op ons kantoor en proeven met het hele team of het wel lekker genoeg is.”
Onderscheidend blijven in een competitieve markt
De Krat is niet bang voor de concurrerende maaltijdboxen als HelloFresh en de Allerhande Box. Integendeel: De Krat profiteert hier allemaal maar van. Door de komst van grote spelers, en de vele marketingactiviteiten van deze aanbieders wordt het concept van de maaltijdbox namelijk steeds bekender bij de Nederlanders. “Door de mooiste seizoensproducten aan te bieden, lekkere recepten te maken en veel met onze klanten te communiceren denken we onderscheidend te blijven.”.
Brugman stipt nog een ander belangrijk verschil tussen De Krat en concurrerende maaltijdboxen aan. “Veel klanten van concurrerende maaltijdboxen willen niet al te veel tijd in de keuken doorbrengen of al te veel nadenken over hun avondeten. Dat is helemaal prima, maar wij richten ons juist meer op de geïnteresseerde hobbykok, die het leuk vindt om nieuwe producten en recepten te ontdekken, maar daar graag wat sturing bij wil.”. Daarnaast spendeert De Krat veel minder geld aan marketing en reclame. “Wij besteden dat geld veel liever aan de inhoud van onze kratten en de bijbehorende recepten”.
Wij spenderen niet zoveel geld aan marketing, maar besteden dat geld veel liever aan de inhoud van onze kratten en de bijbehorende recepten
Brugman verwacht niet dat het concept van de maaltijdbox gaat verdwijnen wanneer grote supermarkten als Albert Heijn en Jumbo de online boodschappenmarkt gaan betreden. “Wij denken dat de maaltijdboxen zeker zullen blijven bestaan, het grote publiek raakt er steeds meer aan gewend en kan straks niet meer zonder hun wekelijkse krat, box of doos.”.
Vega en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers voor De Krat
Een belangrijke ontwikkeling binnen de maaltijdboxmarkt zijn de vegetarische maaltijden. Hier is de laatste tijd steeds meer vraag naar. De Krat heeft hier dan ook handig op ingespeeld met de speciale vegetarische Gemakskrat. In bestaande recepten wordt het vlees vervangen door vegetarische producten zoals een vega hamburger. Maar De Krat werkt ook hard aan het bedenken van nieuwe vegetarische recepten met peulvruchten en noten. “Peulvruchten zijn sowieso erg in op het moment. Logisch, want ze zijn ook heel gezond en veelzijdig.”.
Daarnaast hecht De Krat veel waarde aan duurzaamheid. Het bedrijf is dan ook sinds kort officieel B-corp gecertificeerd. B(enefit) Corporation is een wereldwijde beweging van bedrijven die op een andere, betere manier zaken willen doen. Onder het motto “B the Change” willen B Corps sociaal-maatschappelijk, duurzaam en transparant ondernemen. Dat betekent dus niet alleen dat je biologisch of duurzaam eten verkoopt, maar bijvoorbeeld ook dat je iets teruggeeft aan de maatschappij, dat je bedrijfsvoering transparant is en dat je personeel in een gezonde omgeving werkt.
“Het streven naar duurzaamheid zit in ons DNA”, vertelt Eefje Brugman. “Vanaf het allereerste begin hebben wij ons gericht op lokaal en duurzaam geproduceerde producten met een zo klein mogelijke ecologische footprint. Daarmee maken we de wereld een stukje beter, daar geloven we echt in.”.
“Het streven naar duurzaamheid zit in ons DNA”
En dat betaalt zich ook uit. De Krat merkt dat duurzaamheid een belangrijke reden is waarom mensen voor hun maaltijdbox kiezen. Maar alleen duurzaam zijn is niet genoeg. Om de klanten te behouden moet je meer doen: “goede ingrediënten kiezen, mooie recepten maken, op tijd leveren en tegemoet komen aan de specifieke wensen van de klant. Dat betekent onder andere dat we erg flexibel zijn”. We eindigen het interview met een kort voorbeeld waaruit op te maken is waarvoor De Krat staat: “De dochter van één van onze klanten wilde onlangs een spreekbeurt houden over maaltijdboxen. Ze wilde daarvoor wat flyers en beeldmateriaal van de Krat. Wij zorgen er dan voor dat er op die dag een verse krat op haar school wordt bezorgd”.