Hoe gezond is havermout?
Havermout is tegenwoordig een ontzettend populair product. Veel mensen gebruiken het voor hun ontbijt, en het is ook nog eens super voordelig. Maar hoe gezond is het eigenlijk en wat kan je er allemaal mee maken? In deze blog lees je er meer over.
Wat is haver?
Dit eenjarige gewas behoort tot de grassenfamilie. Het wordt al honderden jaren door mens en vee gegeten. Het is de laatste jaren enorm populair geworden en dat is niet zomaar. Het is goedkoop en bevat vezels, eiwitten, complexe koolhydraten, vitamines zoals B1 en B2, E en K en waardevolle mineralen zoals calcium, silicium, ijzer, mangaan, zink, magnesium.
Verschil havermout en havervlokken
Om havervlokken en havermout te krijgen worden de hele havergraankorrels soms geweekt en daarna verhit en dan gewalst en daardoor platgemaakt. Bij havermout wordt de haverkorrel eerst doormidden geknipt met een knipper. Hierdoor ontstaat een kleinere vlok met een kortere kooktijd. Haverzemelen zijn het buitenste laagje van de haverkorrel. Deze zemelen hebben bijzondere eigenschappen. Je leest meer hierover verderop in dit artikel. Eerst de wonderen van havermout/vlokken.
Oplosbare vezels
Havermout bevat oplosbare vezels, de bèta-glucanen. Deze vezels werken als kleine sponsjes die cholesterol uit voeding aan zich binden en deze stoffen zo op een natuurlijke manier uit je lichaam voeren. Zo wordt voorkomen dat cholesterol in het bloed terecht komt. Uit studies blijkt dat je 3 gram bèta-glucanen per dag nodig hebt om het cholesterolgehalte te helpen verminderen. Met een portie havermout van 40 gram ben je al op de helft! Met 5 eetlepels tarwezemelen krijg je zelfs 100% binnen.
Goed voor je spijsvertering
Naast de gunstige effecten op het cholesterol en dus hart- en vaatziekten bevordert havermout/vlokken een vlotte stoelgang . De vezels van havermout zijn oplosbaar en veranderen in jouw maag tot een dikke gel brei en geven daardoor een verzadigd gevoel. Daarbij is het wel belangrijk om voldoende te drinken. De combinatie van de vezels en andere voedingsmiddelen zorgen ervoor dat deze langzamer worden afgebroken en opgenomen in het bloed. Hierdoor voorkom je dat het glucosegehalte in het bloed snel stijgt. Dat is weer gunstig omdat jouw lichaam minder insuline hoeft te produceren. De complexe koolhydraten in havermout verteren langzaam en geven gedurende lange tijd energie aan jouw lichaam. Eenmaal aangekomen in de dikke darm worden ze door de darmbacteriën verder afgebroken. De bacteriën in de darm leven en groeien door de vezels. Waardoor ze bijdragen aan een gezonde darmflora. Elke dag worden er nieuwe ontdekkingen gedaan op het gebied van darmonderzoek. Het wordt steeds duidelijker dat een goede balans van de darmflora sterk bijdraagt aan een gezond lichaam én geestelijk welbevinden.
Recepten met haver
Een ontbijt van in (amandel)melk of (Griekse)yoghurt gewelde havermout, met vruchten, zaden (zoals lijnzaad en chiazaad) en gehakte noten geven uren energie en een vol gevoel. Een gezond en lekker koekje maak je met deze havermoutkoekjes. De suiker kun je vervangen voor palmsuiker of oersuiker. Kom je slecht op gang? Maak eens een drinkontbijt met havervlokken. Ook in de ontbijtbox van HelloFresh vind je regelmatig recepten zoals:
- Ontbijtkoek met appel en havermout
- Havermout met chocolade Met dadels en walnoten
- Havermoutrepen met dadels en pecannoten