Ontdek de 10 lekkerste HelloFresh gerechten met satésaus

Satésaus, die smakelijke romige saus die vaak over gloeiend hete stokjes vlees wordt gegoten, is een favoriet in vele keukens. Het is vooral bekend door de Indonesische keuken. In deze blog ga ik dieper in op deze saus en ontdekt je hoe jij zelf de perfecte satésaus kunt maken en gebruiken. Je komt het namelijk niet alleen maar tegen in de snackbar. Nee, veel maaltijdboxen maken recepten waarin deze saus is verwerkt (met heel veel variatie).

Wat is satésaus?

De basis van satésaus is de normale pinda. De saus zoals wij die kennen heeft zijn wortels diep in de Indonesische cultuur. Het is een mengsel van gemalen pinda’s of pindakaas gemixt met veel specerijen en smaakmakers. Wat satésaus zo bijzonder maakt is de balans tussen zoet, zuur en umami. Dat wordt vaak bereikt door toevoeging van ketjap manis en tamarinde (die zorgt voor die kenmerkende diepe smaak).

De bereiding van pindasaus

Het maken van pindasaus begint met de keuze tussen verse pinda’s of pindakaas. Voor een authentieke smaak beginnen veel chefs met het roosteren van verse pinda’s, waarna deze fijngemalen worden tot een pasta. In een snellere, meer moderne methode wordt juist vaak pindakaas gebruikt als basis. Vervolgens wordt deze basis gemengd met kokosmelk, die de saus een zijdezachte textuur geeft. Afhankelijk van persoonlijke voorkeur voeg je nog ingrediënten zoals knoflook, gember, chili, en soms zelfs citroengras toe, die allemaal bijdragen aan de rijkdom en complexiteit van de saus. Wanneer de saus wat te dik is geworden kun je altijd wat water toevoegen.

De 10 smakelijkste recepten van HelloFresh

Hoewel satésaus oorspronkelijk bedoeld is als saus van kipsaté, zien we het nu terug in heel veel soorten recepten. Van marinades voor vlees tot een smaakmaker in stoofpotten, of zelfs als een aparte dip, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het is leuk om te zien hoe pindasaus zich heeft aangepast aan lokale smaken in verschillende delen van de wereld. In Nederland bijvoorbeeld vinden we vaak een aangepaste versie die milder is en soms zoeter dan zijn Indonesische tegenhanger. Hieronder vind je mij persoonlijke top 10 maaltijden van HelloFresh waarin deze saus is verwerkt:

  1. Kokosrijst met gesmoorde groenten en pindasaus, spiegelei en geroosterde pinda’s.
  2. Patatje satésaus met hamburger, sperziebonen en komkommersalade.
  3. Gado gado met sperziebonen en kokos-pindasaus, witte rijst, komkommer, taugé en gekookt ei.
  4. Tofu bowl met satésaus en paksoi, zoetzure komkommer en rijst.
  5. Vegetarische kipstukjes met zelfgemaakte pindasaus, jasmijnrijst, snelle atjar en kroepoek.
  6. Nasi goreng met zelfgemaakte kipsaté, satésaus, zoetzure komkommer en kroepoek.
  7. Pita met vegetarische groenteballetjes in pindasaus met geroerbakte spitskool en zoetzuur.
  8. Gehaktballetjes met Thaise kruiden in satésaus, sperziebonen, wortel en jasmijnrijst.
  9. Udonnoedels met pittige pindasaus, komkommer, avocado en koriander.
  10. Snelle nasi met sticky kippendijreepjes, pindasaus en gefrituurde uitjes.

Kan ik de saus lang bewaren en later opwarmen?
Zelfgemaakte satésaus bewaar je het best in de koelkast, waar het tot een week goed blijft. Zorg ervoor dat je het in een luchtdicht bakje doet om te voorkomen dat het andere smaken absorbeert. Als je een grote hoeveelheid hebt gemaakt, kun je overwegen om een deel in te vriezen. In de vriezer kan satésaus tot drie maanden bewaard worden zonder dat de kwaliteit erop achteruitgaat. Warm maken kan in de magnetron of in een pannetje op laag vuur.

Is dit een gezonde saus?
Hoewel pinda’s een goede bron zijn van eiwit en verschillende vitaminen en mineralen, kan satésaus hoog zijn in calorieën en vetten. Voor een gezondere versie kun je kiezen voor pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, en de hoeveelheid kokosmelk beperken. Door zelf je satésaus te maken, kun je de ingrediënten die je toevoegt nauwkeurig controleren, wat altijd een pluspunt is voor de gezonde eters.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *