Top 10 HelloFresh maaltijden met spruitjes

In dit artikel ga ik je alles vertellen over een groente die vaak ten onrechte een slechte reputatie heeft: spruitjes. Of je nu al een fan bent of nog overtuigd moet worden, deze blog staat boordevol feiten en details die je kijk op spruitjes zeker zullen veranderen. We beginnen met een overzicht van wat spruitjes precies zijn en waar ze vandaan komen, gaan dan door naar verschillende bereidingswijzen, en eindigen met een bespreking van de verschillende soorten en smaak. Want in veel maaltijdboxen zoals die van Ekomenu en HelloFresh kun je gerechten kiezen met dit lekkere ingrediënt.

Wat zijn spruitjes?

Spruitjes, ook bekend als Brusselse spruiten, zijn kleine, koolachtige groenten die groeien in knoppen langs de stengel van de spruitjesplant (Brassica oleracea). Ze zijn familie van andere koolsoorten zoals broccoli, bloemkool, en boerenkool. Spruitjes hebben hun oorsprong in de regio rond Brussel in België, vandaar de naam Brusselse spruiten. De groente werd al in de 16e eeuw in deze regio geteeld en werd later populair in heel Europa.

Hoe worden ze gemaakt?

De teelt van spruitjes begint met het zaaien van de zaden in het voorjaar. De jonge plantjes worden na ongeveer zes weken uitgeplant in de volle grond. Spruitjesplanten kunnen behoorlijk hoog worden, tot wel een meter of meer, en de kleine spruitjes groeien langs de stengel. Het duurt ongeveer drie tot vier maanden voordat de spruiten volledig zijn gegroeid en klaar zijn om geoogst te worden. Ze worden meestal geoogst in de late herfst en vroege winter, aangezien ze het beste gedijen bij koud weer en zelfs beter smaken na een lichte nachtvorst.

Verschillende Soorten

Spruitjes hebben een uitgesproken, licht bittere smaak die niet door iedereen wordt gewaardeerd. Echter, de juiste bereidingswijze kan de smaak aanzienlijk verbeteren. Roosteren of sauteren met toevoegingen zoals spek of balsamicoazijn kan de bittere ondertoon verzachten en een heerlijke zoete en hartige smaak naar voren brengen. Er zijn verschillende soorten, variërend in grootte en kleur. Zo zijn er de bekende groene spruiten: De meest voorkomende soort met een frisse, groene kleur. Ook is er een rode variant: deze hebben een paarse tint en een iets zoetere smaak. Sinds enkele jaren wordt er ook een speciale Mini-versie geteeld (ideaal voor salades en wok-pakketten).

Overzicht met de lekkerste recepten van HelloFresh

Klanten van o.a. HelloFresh kunnen bijna wekelijks wel 1 of meerdere maaltijden kiezen met dit bijzondere ingrediënt. Het zit zowel in de snellere recepten als de wat meer uitgebreidere gerechten. Hieronder vind je 10 suggesties die je absoluut eens moet kiezen als ze langskomen. Deze smaken en combinaties zijn ook voor kinderen prima te eten.

  1. Wildzwijnburger deluxe met wortelpuree, spruitjes, serranoham en walnoten.
  2. Hutspot met rookworst, gebakken spruitjes en spekreepjes.
  3. Hertenbiefstuk met sjalottensaus, wortel, spruitjes, cranberry’s en rozemarijnaardappeltjes.
  4. Couscous met bloemkool en spruitjes, labne en munt.
  5. Krokante kikkererwten met geroosterde spruitjes, gepofte bataat en gerookt paprikapoeder.
  6. Oosterse biefstukreepjes met Hollandse spruitjes, noedels en sojasaus.
  7. Parelgerst met spruitjes en kerrie, rucola, hazelnoten en witte kaas.
  8. Stamppot van spruitjes en prei met boerenworst met spekjes en piccalilly.
  9. Quiche met spruitjes en blauwe kaas, uienchutney en walnootstukjes.
  10. Rookworst met aardappelgratin, krokant gebakken spruitjes en knoflook.

Op welke manier kan ik deze groente klaarmaken?
Spruitjes zijn veelzijdig en kunnen op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Hier zijn enkele populaire methoden:

  • Koken: De klassieke manier. Kook de spruitjes in gezouten water tot ze gaar zijn. Dit duurt meestal zo’n 5-7 minuten. Zorg ervoor dat je ze niet te lang kookt, want dan kunnen ze een bittere smaak krijgen.
  • Stomen: Dit behoudt meer van de voedingsstoffen en geeft een zachtere textuur. Stoom de spruitjes ongeveer 8-10 minuten.
  • Roosteren: Dit is een favoriet voor velen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, besprenkel de spruitjes met olijfolie, zout en peper, en rooster ze gedurende 20-25 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Sauteren: Bak de spruitjes in een pan met wat boter of olijfolie en voeg eventueel knoflook, spekjes of noten toe voor extra smaak. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
  • Stoven: Voeg de spruitjes toe aan stoofschotels of ovenschotels. Dit geeft de spruiten een rijke smaak die goed samengaat met andere ingrediënten.
  • Rauw in Salades: Dun gesneden of geraspt kunnen spruitjes een knapperige toevoeging zijn aan salades.

Waarom wordt gezegd dat spruitjes zo gezond zijn?
Spruitjes zijn echte gezondheidsbommetjes. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine K, foliumzuur en vezels.

  • Rijk aan Vitamine C: Een portie spruitjes bevat meer vitamine C dan een sinaasappel. Vitamine C is essentieel voor een gezond immuunsysteem, huidgezondheid en de opname van ijzer.
  • Vitamine K: Belangrijk voor bloedstolling en botgezondheid.
  • Antioxidanten: Spruitjes bevatten antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam, wat bijdraagt aan het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het risico op chronische ziekten.
  • Vezels: De hoge vezelinhoud helpt bij de spijsvertering en bevordert een gezond darmmicrobioom.
  • Laag in Calorieën: Spruitjes zijn voedzaam maar bevatten weinig calorieën, wat ze een uitstekende keuze maakt voor mensen die op hun gewicht letten.

Hans Kisteman

Wil jij alles weten over maaltijdboxen? Mijn naam is Hans Kisteman, en ik vertel je graag alles over de verschillende soorten boxen. Of je nu een normale maaltijdbox wilt bestellen of een vegetarische, vegan of kindvriendelijke variant: ik zal je adviseren. Daarnaast deel ik mijn ervaringen d.m.v. testen & beoordelingen en beantwoord ik vragen via de mail (info@maaltijdbox.org). Je kunt me natuurlijk ook volgen op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *