Vegabox: “Kleinere en specialistische maaltijdboxen zullen groeien”
Kort geleden zijn wij gestart met een nieuwe reeks: met een aantal korte interviews nemen wij een kijkje achter de schermen bij diverse maaltijdbox aanbieders. Vandaag is Vegabox aan de beurt. Wij vroegen oprichter Mario Bosveld over het ontstaan van de Vegabox, over de huidige positie van Vegabox, over zijn visie op de maaltijdboxmarkt, en over verschillende ontwikkelingen die nu gaande zijn. Een leuk en openhartig interview: “Juist de wat kleinere foodboxen met een specialisme zullen groeien, en ondervinden weinig tot geen hinder van grote nieuwe toetreders als Albert Heijn en Jumbo”. Bosveld is niet rauwig om de vele PR activiteiten van partijen als HelloFresh: “Veel aanbieders doen zich groener voor dan ze daadwerkelijk zijn, de consument is zich hier steeds meer van bewust.”
Veel aanbieders doen zich groener voor dan ze daadwerkelijk zijn, de consument is zich hier steeds meer van bewust.
Het onstaan van de Vegabox
De Vegabox is op 1 oktober 2015 begonnen, en richtte zich gelijk op heel Nederland. De oprichters Mario Bosveld en Remco Peters zagen een gat in de markt van de maaltijdbox. Dit gat was een echte groene aanbieder die gespecialiseerd is in vegetarische en veganistische foodboxen. Beide oprichters hadden al ruim ervaring in de horeca. Bovendien beschikten beide heren over een gedegen netwerk met zowel mensen in de doelgroep als leveranciers. Mario is jaren werkzaam geweest als bedrijfsleider van het beste Vega restaurant van de Benelux: De Eetstee. “Voor ons is het belangrijk om ons te onderscheiden van de rest”.
Wij van Maaltijdbox.org waren erg benieuwd of het moeilijk is om elke week weer nieuwe recepten met bijbehorende ingrediënten te bedenken. Wanneer je alleen vegetarische recepten aanbiedt, lijkt de keuze namelijk minder. Dit blijkt echter geen enkel obstakel voor Vegabox. Dat heeft alles te maken met de expertise en kennis van de chef-kok Remco. “Wij ontdekken graag nieuwe keukens en producten. Vooral met specerijen valt er nog veel inspiratie te verkrijgen in de Nederlandse keuken. Onze leveranciers betrekken wij in ons creatieve proces waardoor hun enthousiast op zoek gaan naar groenten die Nederland zijn vergeten of juist een verrassende seizoen groente.”.
De positie van Vegabox in de maaltijdboxmarkt
De Maaltijdboxmarkt wordt steeds meer competitief. Partijen als HelloFresh en Mathijs Maaltijdbox werken met investeerders en zien hun marktaandeel in rap tempo groeien. Ook de supermarkten storten zich op de maaltijdboxmarkt. De Albert Heijn heeft natuurlijk al een eigen box met de Allerhande Box, en ook Jumbo heeft plannen op de foodboxmarkt. Mario Bosveld denkt dat de intrede van supermarkten als Albert Heijn en binnenkort ook Jumbo op korte termijn zeer zeker zichtbaar zal zijn op de foodboxmarkt. Dit omdat hun kortere lijnen hebben, logistiek alles op orde hebben en een lagere inkoopprijs nuttigen. Dit zal een percentage van de markt bevatten en vooral consumenten wegnemen bij de grote jongens zoals HelloFresh en Mathijs Maaltijdbox. Specialistische boxen zoals de Vegabox zullen hier minder hinder van hebben denkt Bosveld: “Juist de wat kleinere foodboxen met een specialisme groeien groter en zullen hier weinig tot geen hinder van ondervinden”.
Het grote verschil tussen Vegabox en de wat grotere aanbieders als HelloFresh en Mathijs Maaltijdbox zit in de ingrediënten zegt Bosveld. De inhoud van de Vegabox is altijd voor minimaal 80% gevuld met producten met een biologische afkomst. Daarnaast onderscheidt Vegabox zich door het feit dat zij enkel een vegetarische en veganistische box aanbieden, hier bedienen zij een heel specifieke doelgroep. Een andere belangrijke peiler voor de dienstverlening van Vegabox is dat zij geen abonnementen aanbieden. Elke box wordt los verkocht, zonder enige verdere verplichtingen. “Dit wordt door de consument als zeer prettig en welkom ervaren. Daarbij komt dat klant zelf hun bezorgdag kan bepalen en niet afhankelijk is van een door ons opgelegde bezorgdag.”.
Kritische consument
Wat je nu merkt is dat de consument heel kritisch is geworden door de vele PR activiteiten van HelloFresh. Dit is volgens Bosveld alleen maar een positieve ontwikkeling: “alle foodboxen worden zich hierdoor bewust dat boxen van hoogwaardige kwaliteit moeten zijn en er een transparante communicatie naar de consument moet plaats vinden. Veel aanbieders doen zich groener voor dan ze daadwerkelijk zijn, de consument is zich hier steeds meer van bewust.”. Het bieden van échte biologische producten is een van de speerpunten van de Vegabox. Alle leveranciers worden kritisch geselecteerd. Vegabox gaat alleen een samenwerking aan met biologische telers. Niet alleen de rijst of de paprika moet biologisch zijn, Vegabox kijkt ook heel kritisch naar de manier waarop de producten verpakt worden. “Wij kijken voortdurend naar de verpakking van de producten, en hoe wij deze kunnen verbeteren om bij te dragen aan een gezond en schoon milieu” zegt Bosveld.
Veel maaltijdbox aanbieders zijn nog wat geheimzinnig over het aantal boxen dat er per week verstuurd worden. Dit geldt ook voor de Vegabox. Omdat zij niet werken met vaste abonnementen fluctueert de afname per week. “In verband met onze marketingstrategie geven wij op dit moment geen verdere inhoud omtrent ons afzetvolume”. De Vegabox promoot haar foodbox nog niet op grote schaal. Volgende week wordt er gestart met een samenwerking tussen Vegabox en de ASN bank. De klanten van deze bank ontvangen een speciale kortingscode. In de tweede helft van 2016 wil Vegabox een grote online campagne starten. Hoe deze er inhoudelijk uit gaat zien is op dit moment nog niet concreet.
Vond je dit interessant? Bekijk dan ook ons artikel over de vegetarische maaltijdbox.